24ωρη καταγραφή Ηλεκτροκαρδιογραφήματος με Holter

Το Holter είναι μία συσκευή με μπαταρία η οποία μετρά και καταγράφει την δραστηριότητα της καρδιάς συνεχώς για 24 η 48 h ανάλογα με την ρύθμιση. Η συσκευή είναι μικρή σαν ένας αναπτήρας από την οποία βγαίνουν ηλεκτρόδια τα οποία με την βοήθεια clips στερεώνονται σε μικρά αυτοκόλλητα εμπλαστράκια που με την σειρά τους κολλάνε στο στέρνο του ασθενούς και άγουν στην συσκευή την ηλεκτρική διέγερση της καρδιάς με την μορφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Η εξέταση έχει το πλεονέκτημα της καταγραφής του ηλεκτροκαρδιογραφήματος ενώ ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε ένα Holter για να δεί ο γιατρός σας εάν π.χ έχετε έναν αργό ή γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό η μπορεί ο γιατρός σας να θέλει να δει εάν λειτουργούν καλά τα φάρμακα σας τα οποία πήρατε για αυτές τις παθήσεις
Μπορεί επίσης ο γιατρός σας να θέλει να δει εάν χρειάζεται να μπει κάποιος βηματοδότης ή αν χρειάζεστε ανάταξη κάποιας αρρυθμίας.
Το Holter δεν έχει κινδύνους και το να το φορά κανείς είναι ανώδυνο.
Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν το γιατρό σας να αποφασίσει εάν χρειάζεστε περαιτέρω εξετάσεις της καρδιάς σας ή εάν χρειάζεστε επιπλέον φάρμακα.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΗ;

Με το απλό καρδιογράφημα ο γιατρός σας βλέπει τον καρδιακό ρυθμό μόνο για εκείνη τη στιγμή, όμως ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται μεγαλύτερη σε χρόνο καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και αυτό το επιτυγχάνουμε με το Holter. Μπορεί να το χρειάζεστε αν ο ρυθμός σας είναι αργός ή γρήγορος η ακανόνιστος στα πλαίσια κάποιας αρρυθμίας,

ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;
Αν τα φάρμακα που παίρνετε επαρκούν.
Γιατί έχετε συμπτώματα όπως ιλίγγους ,λιποθυμική τάση ή αίσθημα παλμών.
Αν το οξυγόνο που προσλαμβάνει η καρδιά σας επαρκεί για τις ανάγκες της.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η εξέταση;
Είναι μία απολύτως ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση

Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν την εξέταση;
Σε περίπτωση που υπάρχει τριχωτό στήθος μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν οι τρίχες με ένα ξυραφάκι ξυρίσματος έτσι ώστε τα ηλεκτρόδια να κολλήσουν καλά χωρίς άλλο εμπόδιο πάνω στο δέρμα με στόχο την επίτευξη καλύτερης αγωγιμότητας και έτσι καλύτερης καταγραφής.
Η κύρια συσκευή μπορεί να φορεθεί όπως ένα μενταγιόν από το λαιμό ή με ένα clip στην ζώνη.
Για το χρονικό διάστημα που φοράτε το Holter :
Πρέπει να εκτελείτε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όμως δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο διότι εάν βραχεί η συσκευή αυτή μπορεί να καταστραφεί.
Δεν πρέπει να υποβληθείτε σε ακτινογραφία και να παραμείνετε μακριά από περιοχές υψηλής τάσης ,μεταλλικούς ανιχνευτές, ή ισχυρούς μαγνήτες.

Καλό είναι κατά την διάρκεια της εξέτασης να κρατάτε μαζί σας ένα σημειωματάριο, έτσι ώστε εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος η δύσπνοια η αδιαθεσία ή ζαλάδες, να μπορέσετε να σημειώσετε σε αυτό την ώρα και το είδος της δραστηριότητάς σας εκείνη τη στιγμή.
Οι καταχωρημένες σημειώσεις θα συγκριθούν από το γιατρό σας με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους κατά την ανάλυση του Holter.
Μετά την εξέταση παραδίδετε στον γιατρό σας την συσκευή μαζί με το ημερολόγιο καταγραφής δραστηριοτήτων και συμβάντων ο γιατρός σας θα συνδέσει τη συσκευή με ένα πρόγραμμα στο κομπιούτερ θα την αναλύσει θα καταγράψει τα αποτελέσματα τα οποία και θα παραλάβετε κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας.
Με την παράδοση των αποτελεσμάτων συζητήστε με το γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε άλλες εξετάσεις ή να αλλάξετε την αγωγή σας

TOP